Alpakkasentralen AS | Lille Alpakka

Avl på alpakka

Alpakkaen er opprinnelig i fra Sør Amerika, og mesteparten av dagens alpakkaer har tilhold i Peru. Inka-indianerne avlet i genrasjoner frem alpakkaer med mye bedre fiber enn den vi har i dag. Da Spaniolene innvaderte Andesfjellene slaktet de ned så å si alle Alpakkaene og erstattet de med europeiske sauer. Kun få alpakkaer overlevde, og i mange år var det lite målrettet avl på Alpakka. Dette var før moteindustrien fikk øynene opp for dyrene. Alpakkaen produserer ikke ull, som sauen gjør. Den produserer hule hårstrå som gjør at den holder på varmen når det er kaldt og er luftig og behaglig når det er varmt. I tillegg produserer de ikke lanolin som sauen og man slipper derfor den lukten saueull har når den blir våt. Lanolin er mange allergisk mot, det slipper man med Alpakka.

Det som gjør det morsomt å drive med Alpakka, er at Alpakkaen fortsatt har et potensial til å komme tilbake til hvor bra de en gang var. Joy Whitehead, en av eierene av Bozedown Alpacas har vært med på arkeologiske utgravinger i Peru. Her fant de blandt annet en mumifisert Alpakka som hadde en micron på 17,9 og en SD på 1,1 fra topp til tå. Dette er tall som vi er langt i fra og se i dag. Forskjellen på dagens alpakkaer er enorm, det er også derfor prisene på de gode alpakkaene er såpass høy som den er.

De første alpakkene kom til Norge i 2004, og sakte men sikkert bygger bestanden seg opp her til lands. Vi ønsket å komme i gang med litt flere dyr, og måtte derfor se til utlandet da vi skulle kjøpe dyr. Noen få Norske oppdretterene har “bare” opp imot 60 dyr selv, og da er kun en viss andel hopper . Vi kjøpte derfor i September 2013, 28 alpakkaer fra Europas ledende og største alpakkaoppdretter, Bozedown Alpacas, med 800 dyr på sin gård. Dette er Bozedowns første eksport til Norden, og kun få er i fjern slekt med Nordiske alpakkaer. Resultene deres fra britiske alpakka-show snakker for seg selv, det viser litt når de kjemper imot dyr importert fra store oppdrettere i USA og Australia. Bozedown har selv gjennomført 5 importer fra Peru i perioden 1998-2005, før Peru stengte eksportene ut av landet. Her plukket de nøye ut noe av de beste tilgjengelige dyrene som de har avlet videre på.

Gjennom tiden er det de hvite alpakkaene vært de som har vært mest avlet på, dette da hvit fiber kan farges til alle farger. Man har derfor fått høyere pris for hvit fiber. Vi har derfor bestemt oss for å satse på hvite og lysere brune alpakkaer. Det viktigeste for oss er at fiberen er av høy kvalitiet, og der ligger svarte, brune og grå alpakkaer som regel et godt stykke bak de hvite enda. Det er sjelden man for eksempel ser noe annet enn en hvit eller beige vinner Supreme Champion på en utstilling.

Vi i Lille Alpakka har som mål å avle frem alpakkaer som er feilfrie for defekter som feil bitt, problemer med knær og lignende. Dette er noe av det Bozedown var nøyest med å sjekke da de valgte ut dyrene i Peru, så vi har et godt utgangspunkt med lite feil. Vi ønsker å avle frem alpakkaer som produserer fantastisk fiber på dyr som er bygd for å bære en stadig tettere og tyngre alpakkafeller.

Oppdatering om Bozedowns Show-resultater i 2014:

2 av de siste avkommene til Hoppene våre har vært er del av Bozedowns showteam i år. Dette er ingen dårlig bragd med tanke på at de har over 800 dyr, så dette er vi stolt av. De gjorde sakene sine ganske bra også 🙂

“The National Show”, europas største alpakkautstilling gikk av stablen helgen 15-16 Mars. Her var det mye fin lesning for både vår og Bozedown alpacas sin . Av 22 championtitler vant de hele 9, samt “Best British bred Huacaya”. Avkommene til de to hoppene ble også champions begge to! Bozedown Fererra, som er datteren til hoppa vår Helena, vant tittelen foran 10 andre brune hopper. Bozedown Avatar, datter til hoppa vår Balance. vant tittelen foran 28 andre hvite hopper! Balance er forøvrig en champion selv.

De samme avkommene var med i “The Alpaca Showtime” som var 29-30 mars. Her var det godt over 300 alpakkaer som var med og Bozedown for avgårde med 11 av 23 Champion titler. Ferrera ble Reserve champion, mens Avatar ble champion white female. I tillegg ble hun “Best Female Huacaya”, en fantastisk prestasjon!

Dette lover godt for at vi har valgt ut noen skikkelig bra hopper, fra en skikkelig solid oppdretter.