Alpakkasentralen AS | Lille Alpakka

Om oss

Lille Alpakka er en alpakkagård, med egen alpakkaflokk og klesproduksjonslinje i alpakka.

Vi holder til i Rukkedalen, Nesbyen. På en fjellskrent i vakre Hallingdal. Her bor vi, Aleksander, Pauline, Wilhelm (7) Lilly (4) og Alva (1) Dypedokk. Etter mange år i bystress valgte å flytte til Dypedokk, som er et småbruk Aleksander har vokst opp på. I 2011 fikk vi øynene opp for alpakka. Pauline kommenterte dem da vi kjørte forbi Alpakka Bromma, som holder til i samme kommune som oss. Litt forsiktig googling førte til gårdsbesøk, som førte til fiber og cameldynamics-kurs, konsumering av mange bøker om alpakka, tilslutt bestemte vi oss for å satse på denne nye spennende næringen og produksjonsdyret, alpakka.


Dypedokk ble ryddet på 1700-tallet, og har vært i familien siden. Frem til 1995 var det dyr på gården, men så var det kroken på døra frem til i dag. Ett av problemene var at mye av lammene ble drept av gaupe, da området vi bor i har mye av dette. Vi ønsket oss dyr som ikke trengte mye stell, måtte melkes, eller rømte ved første mulighet. I tillegg så er de robuste flokkdyr som er vant til å være på utkikk og beskytte seg mot pumaen i Andesfjellene. De største kan bli like høye som en voksen mann og 100 kilo tunge. De kan sparke og spytte når de blir truet, dette er noe de sjelden eller aldri gjør mot mennesker med vilje. Det er ikke rapportert om alpakkaer som er tatt av gaupe i Norden så langt såvidt oss bekjent. Saueeiere har gikk gode tilbakemeldinger på mindre lammetap, hvor alpakkahingster har gått sammen med saueflokken.

Alpakkaen passet profilen for vårt lille småbruk perfekt! Dette er et prosjekt vi ønsker å holde som en seriøs hobby ved siden av våre faste jobber. Den 28 oktober 2013 stod de på tunet!

Da vi først skulle starte med alpakka, gikk vi til innkjøp av topp alpakkaer, som la ett solid grunnlag for videre suksessfull avl på kvalitetsdyr og ull. Bestanden av alpakka i Norge var da lav, men siden har den jevnt og trutt steget! Vi gjennomførte en større import i Norsk sammenheng fra Bozedown Alpacas, en av europas mest suksessfulle og største oppdrettere. Dette sikret oss et bredt genetisk spekter av kvalitetsdyr, som i tillegg er ubeslektet med de fleste (nærmere alle) i Norden.


Blodslinjene til Bozedown som vi har stammer fra Peru, bla.a Accoyo og Malkini, Jolimont i Australia og Magical Farms/CCNF/Snowmass Alpacas i USA. Døtrene og sønnene til dyra vi har valgt ut har fortsatt å ta championtitler og utmerkelser som “Best female Huacaya” på de største showene i UK etter mødrene ankom oss.

I Lille Alpakka driver vi målrettet avl av alpakka og bygger videre på det flotte utgangspunktet vi har fått. Vi følger nærme med på fiberprøver og hvordan fiberen utvikler seg over tid. For oss er det blandt annet viktig at den holder seg bra over tid, da alpakka er dyr som kan bli 20 år gamle. Videre så må dyrene ha en sunn og frisk kroppsbygning så nærme idealet man kan komme. Vi har satt oss godt inn i holdet av alpakka, og tilbyr rådgiving om det meste både før og eventuelt etter kjøp av alpakka hos oss.

Hoppene ble bedekket av supre hingster i England, og vi kjøpte også hingster som vi vil bruke i vårt avlsprogram. Disse er tilgjengelige for bedekninger for andre oppdrette i Norge. Våren 2016 ble vi også medeiere i “Dommeren Favoritt” på fiberutstillingen 2015. CCNF Hyperion, sønn av Snowmass Elite Legend som sammen med avkommene og faren hans før det har dominert den Amerikanske utstillingsarenaen.


I førjulen 2018, lanserte vi også vår egne helnorske alpakkaproduktlinje! Dette har vi jobbet mot siden før vi startet med alpakka, så dette er et stolt øyeblikk, og en lang reise som nå starter. Vi har god tro på at Norske kvalitetsprodukter blir tatt godt i mot, i en verden hvor vi hører mer og mer om forurensing fra kunstfibre og viktigheten av kortreist handel.

Familien Dypedokk